Materialen voor tuinstoelen
Geplaatst op 27-04-2022
Categorie: Huis, tuin en wonen
Van hout tot rotan tot kunststof: welk materiaal je kiest hangt af van persoonlijke voorkeuren en hoeveel geld je wilt investeren. Hout: Tuinstoelen van hout zijn erg populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en prettig gevoel. Ze zijn meestal gemaakt van robuuste en weerbestendige houtsoorten zoals teak, eucalyptus of eiken. Bij tuinstoelen van teakhout moet u ervoor zorgen dat de meubelen het zegel van de "Forest Stewartship Council" (FSC) dragen, want alleen dan is het hout dat gebruikt wordt voor de meubelen afkomstig uit duurzame bosbouw en draagt het niet bij aan ontbossing van de regenwoud.
Riet of rotan
Tuinstoelen van riet overtuigen door hun natuurlijkheid en brengen een mediterraan tintje in de tuin. Ook als je je tuin of balkon in koloniale stijl wilt inrichten, zijn tuinstoelen met vlechtwerk de juiste keuze. Waar je op moet letten: De natuurlijke materialen zijn niet zo goed beschermd tegen slecht weer als teak of metaal. Als u ze niet gebruikt, moet u ze altijd afdekken, zodat ze beschermd zijn tegen regen of te veel direct zonlicht. Stoelen van riet, rotan en andere natuurlijke materialen zijn niet geschikt om buiten te overwinteren.
Polyrattan: veerkrachtiger dan vlechten gemaakt van natuurlijke materialen zijn die gemaakt van zogenaamd polyrattan, een kunstmatig gevlochten materiaal gemaakt van polyethyleen. Poly rotan is verkrijgbaar in verschillende kleuren met verschillende oppervlaktestructuren en kan, wanneer het professioneel wordt vervaardigd en verwerkt, qua uiterlijk heel dicht bij tuinstoelen van natuurlijk wicker komen. Hoogwaardige uitvoeringen zijn waterdicht, bestand tegen UV-straling en kunnen in veel gevallen buiten overwinteren. Het materiaal is gemakkelijk schoon te maken met koud water.
Kunststof: Tuinstoelen van kunststof zijn slijtvast en weerbestendig en - als ze niet van massief kunststof zijn - relatief licht, wat een groot voordeel is bij het opbergen. Bovendien zijn ze meestal voordeliger dan tuinstoelen van andere materialen. Over het algemeen moeten plastic stoelen worden beschermd tegen vorst en overmatige hitte, anders wordt het materiaal broos en breekt het. Een nadeel is dat je snel gaat zweten van het zitten op plastic stoelen. Daarnaast blijf je met blote huid al snel aan de stoelen zitten, wat oncomfortabel kan zijn. Beide kunnen worden voorkomen door de stoelen uit te rusten met stoffering of zitkussens.
Metaal: Tuinstoelen van metaal kunnen er, afhankelijk van het ontwerp, romantisch of modern uitzien. Ze zijn zeer weerbestendig, meestal wintervast en zeer duurzaam. Nadeel: het metaal neemt veel warmte op bij blootstelling aan zonlicht. Zorg er daarom voor dat de stoelen altijd zijn voorzien van vulling op zitting en rugleuning ter bescherming tegen brandwonden. Zo zijn smeedijzeren tuinstoelen geheel van metaal.
Bij stoelen van aluminium of RVS, die meestal niet geheel van metaal zijn, hangt de duurzaamheid van de stoel af van het materiaal van de zitting en rugleuning. Deze is meestal gemaakt van textielstoffen, die afhankelijk van de materiaaleigenschappen een kortere levensduur kunnen hebben en niet altijd wintervast zijn. Maar zelfs met de textiele hoezen zijn er al materialen die bestand zijn tegen zware weersomstandigheden of gebruik. Kooptip voor tuinstoelen: uitproberen is een must Tuinstoelen moeten er natuurlijk niet alleen goed uitzien, maar ook comfortabel zijn. Proefzitten alvorens te kopen is daarom een must. Geef jezelf voldoende tijd, want je merkt meestal pas na een paar minuten of de tuinstoel past bij je eigen anatomie. Je kunt het beste verschillende zithoudingen testen om erachter te komen of het type tuinstoel echt bij je past.